Museibesök: Sjöfartsmuseet Akvariet

I dagarna har jag varit i Göteborg på besök. Jag passade då på att låna min 5-åriga – snart 6-åriga – systerson och tillsammans begav vi oss till Sjöfartsmuseet Akvariet i Göteborg. Museet är nominerat till Årets museum 2012 av Riksförbundet Sveriges museer vilket kommer avgöras nu i veckan.

Inne i museet lät jag 5-åringen själv styra sina steg mot sådant han tyckte var spännande. Första stopp blev ett gigatiskt gammalt skepp. ”Det ser ser ut som Vasaskeppet”” utbrister 5-åringen glatt. ”Å kan inte du berätta lite om Vasa?” Det blir ett ganska långt stopp och tillsammans pratar vi råsegel och kanonportar.

Uppe i museets nya barnutställning T/S Supertuben fångas 5-åringen direkt av en film som visar hur det ser ut på havets botten bland fiskar och sjögräs. Vi slappar en stund i saccosäckarna innan vi beger oss vidare in i en gungande styrhytt där han får testa på att styra båten på stormande hav. ”Riktigt skoj!” blir utlåtandet.

Att packa containers är en annan rolig uppgift i utställningen.

Innan vi går vidare i museet passar 5-åringen på att kolla in havsfilmen igen. Filmen och att styra båten får det högst betyget i utställningen.

Vi tar av oss skorna och leker en stund i lekrummet Knattegatt. Att åka rutschkana på havsodjurets rygg är roligast. Annars är det inte så mycket i rummet som fångar intresset. Kanske passar rummet bättre för lite yngre barn.

Slutligen avslutar vi besöket i Akvariet. Och detta är också det roligaste tycker 5-åringen. Det allra bästa är Drakfisken som ser riktigt farlig ut. ”Den är giftig och den är finast” tycker den lilla museibesökare.

När vi går ifrån museet ser vi Stena Line passera. Vi blir stående och tittar bort mot fjärran länge. Kanske är detta ändå höjdpunken på dagen.

Lämna ett svar