Sågad av arbetsförmedlingen

I Dn.se står det idag att av de 356.000 personer som idag är arbetslösa, saknar 140. 000 personer arbetslöshetsersättning eller aktivitetsstöd. En anledning är att kraven för att få arbetslöshetsersättning har skärpts. Mycket i systemet kring arbetsförmedlingen och a-kassan, tycker jag känns märkligt. Och jag kan tala utifrån egen erfarenhet.

Den 6 februari i år skrev jag in mig på arbetsförmedlingen i Stockholm. Då hade jag precis avslutat ett stort utställningsprojekt som hade löpt under ett år. Jag hade innan besöket skrivit in mig på internet, registrerat alla mina meriter, mitt cv etc. Jag hade också valt följande titlar som jag kunde tänka mig att arbeta med:

  • antikvarie
  • museiintendent
  • museitjänsteman
  • museilektor
  • museipedagog/museilärare

”- Du måste bredda ditt sökfält! Du kommer aldrig få jobb som det här” är det första personen som tar emot mig säger. Innan hon ens har tittat på mina meriter eller frågat mig om vad jag har för erfarenhet. Jag är helt sågad från start.

”- Jag har ju faktiskt en del erfarenhet” försöker jag. ”Och sen har jag två jobb på gång också.”

Personen i fråga verkar inte lyssna. Hon stirrar på sin skärm och tänker säkert att ”- Åh nej, nu sitter jag här igen med en sån där ung och naiv tjej som tror att hon ska kunna få jobb inom kultur.”

Processduren fortsätter. Hon tittar igenom mina meriter och cv och utbrister:    ”- Ja… du har ju en del erfarenhet ändå…” Och fortsätter med att rabblar upp: ”Arbetets museum; producent och formgivare, Vasamuseet; pedagog och projektkoordinator, Upplandsmuseet; museilärare och museipedagog, Skansen; museivärd, Fredriksdals museum; praktik, Etnologiska institutionen; mentor, Volonärarbete i Guatemala och Nicaragua, Resereporter, Lärarhögskolan, Fil kand i etnologi…”

”- Har du varit arbetslös tidigare?” frågar hon.

”- Ja det har jag” svarar jag. ”En månad i januari förra året och en månad i mars 2006.”

Nu ser hon uppriktigt förvånad ut. ”- Jaha det var ju bra. Då kanske det kan gå vägen för dig.”

Mötet avslutas och jag går därifrån. Jag som är en person som tror på mig själv och min kapacitet, känner mig helt knäckt. Helt sågad. Utdömd från start.Jag kan inte tänka mig hur det skulle ha kännts om jag inte haft så mycket erfarenhet, kanske varit arbetslös länge och inte haft så stort självförtroende.

Det hade varit fruktansvärt.

0 svar till “Sågad av arbetsförmedlingen”

  1. Tänk att du inte börjat blogga tidigare, så himla bra skrivet!
    Att de inte läser på lite innan de träffar en person, och dessutom utgår från att personen inte har någon erfarenhet känns ganska illa.

Lämna ett svar