1 kulturnatt – 4 museibesök

I lördags var det kulturnatt här i Stockholm. Runt om i stan erbjöds en rad olika kulturella aktiviteter och många museer och andra spännande platser hade kvällsöppet. Vi beslöt oss att ge oss ut till museiparken på Gärdet och spana in utbudet där.

På buss 69 dit var det fullt av folk som hade samma planer som oss. Vår första destination vad Polismuseet som erbjöd guidade visningar varje heltimme. Fyra ungdomar i 20-års åldern hade samma tanke och pratade exalterat om ”den häftiga brottslingsvisningen” de skulle gå på. När bussen stannande vid museiparken sprang de allt vad de kunde för att komma i fram i tid. Det måste man väl ändå säga är ett väldigt bra betyg för Polismuseet – att ett helt gäng unga springer allt vad de kan för att komma fram i tid. Vi som tog det lite långsammare lyckades ändå ansluta till den guidade visningen några minuter försent och fick höra om det spännande Norrmalmstorgsdramat.

Vägg i vägg med Polismuseet ligger Riksidrottsmuseet som också hade öppet. Detta tillhör ett av de museer jag aldrig besökt i Stockholm. Vi tog en snabb runda och passade på att spela mindball och slappade en stund innan vi begav oss vidare.

Det tredje stoppet blev Tekniska museet och deras nya utställning 100 innovationer. Vi tyckte båda om formspråket och myllret av saker – stort som smått – som faktiskt gav oss en tänkeställare. Vilket är egentligen den viktigaste uppfinningen? Datorn har röstats fram av allmännheten och ligger 1:a på topp 10-listan. På 3:e plats ligger elektriciteten och siffran är inte ens med bland de 10. Men då både elektricitet och siffror ligger till grund för datorn så kanske egentligen de är viktigare?

Kvällen avslutades på Etnografiska museet med en bit äppelpaj i Matmekka som är museets mysig restaurang. Väl värt ett besök!

Vid busshållplatsen insåg vi att bussen först skulle komma om 24 minuter så vi promenerade istället tillbaka till stan mycket nöjda med vår kulturnatt.

2 svar till “1 kulturnatt – 4 museibesök”

  1. Härligt det låter!
    Jag tycker solkart att språket är den viktigaste uppfinningen! Utan det tror jag inte vi hade kommit särkilt långt, vi hade inte kunnat samarbeta eller lära av varandra och jag tror faktiskiskt inte att vi kommit på några andra uppfinningar. Och det säger jag inte bara för att jag är journalist/informatör. 😉

Lämna ett svar