Museibesök: Flygvapenmuseum

För en vecka sedan var jag och projektgruppen för vandringsutställningen Hembygd – någonstans i SverigeFlygvapenmuseum i Linköping. Vi ville få lite ny inspiration och bestämde oss för att detta var en bra dagsutflykt. Jag har tidigare varit där och jag tycker att deras utställningar är både intressanta och snygga. Dessutom blev museet utsett till Årets museum 2011.

Här tittar vi på hur de har gjort en karta som klättrar från golvet upp på väggen i utställningen Om kriget kommer. Utställningen handlar om Sverige under Kalla kriget och gör nedslag i olika årtionden.

Här hamnar vi i 1960-talet. Utanför fönstret och ur TV:n smyger sig hotet på. Plötsligt dyker missilerna upp genom vardagsrumsparketten.

De olika uppbyggda hemmen tillsammans med alla små finurliga detaljer gör utställningen spännande och lätt att ta till sig. Miljöerna gör utställningens berättelse tydlig och jag blir nyfiken att ta reda på mer.

Vad som slår mig när jag tittar igenom bilderna i min iphone från besöket, är att jag inte har tagit en enda bild av ett flygplan. Det är annat som fångat mitt intresse.

Som sista bild bjuder jag därför på en klassisk testbild och My little pony från 1980-tals rummet. De tillsammans med den vita hörnsoffan i skinn, ubåten om dyker upp genom golvet och tonerna av Jakob Hellmans ”Bara vara vänner” förflyttar oss alla tillbaka i tiden på ett mycket effektfullt sätt.

 

 

Lämna ett svar