Museibesök: Musik- och teatermuseet

I helgen besökte jag och en blivande 4-åring Musik- och teatermuseet här i Stockholm.

Vi började med att besöka utställningen på samma plan som entrén. Här finns det fullt av instrument, ljud och olika knappar som man kan trycka på. På olika sätt kan man höra och se ljudet. Den blivande 4-åringen fastnade snabbt för en station där hen kunde lyssna på olika instrument och samtidigt se hur deras ljudvågor såg ut. Jag vet inte vad som var roligast, att trycka på knappen eller lyssna i hörlurarna, men det var i alla fall en station hen återvände till gång på gång.

Sen bar det vidare till nästa höjdpunkt, nämligen en station där man kunde lyssna på olika blåsinstrument, flöjter etc och samtidigt se hur instrumenten såg ut i en monter. Här fanns en hörlur som var väldigt enkel för den blivande 4-åringen att använda, då hen enkelt kunde hålla i den själv. På de andra stationerna fick jag hjälpa till och sätta på hörlurarna, som ofta var alldelles förstora för en blivande 4-årings huvud.

Den tredje höjdpunken i utställningen var att få spela på trummor och samtidigt lyssna i hörlurar hur det lät. Jag tror faktiskt att vi har en blivande trummis här!

Allt som allt var det en väldigt lyckad eftermiddag på Musik- och teatermuseet och jag rekomenderar verkligen att gå hit med barn (och vuxna med för den delen) då det finns mycket som barnet själv kan undersöka och upptäcka. Man behöver inte styra utan snarare bara följa efter och stötta barnets egna upplevelser. Längst ner i museet finns det två andra spännande utställningsrum; Lirum och Klåjnk, som man inte bör missa. Här det finns det ytterligare instrument av alla de slag att upptäcka och spela på. Väl värt ett stopp det med!

Lämna ett svar