Besök: Astrid Lindgrens Värld

I juni besökte jag, min syster och hennes två barn 6 år och 8 år gamla, Astrid Lindgrens Värld i Vimmerby. Vi delade upp besöket över två dagar vilket gjorde att vi hade gott om tid och behövde inte stressa runt utan kunde ta det i barnens takt.

De andra tre hade varit där tidigare, medan för mig var det premiär. 8-åringen var från början skeptisk då hon tyckte att det var barnsligt och inte kändes så kul att åka dit. 6-åringen däremot var eld och lågor direkt då vi började prata om att åka dit. 8-åringen ändrade dock snabbt attityd när vi väl kom fram och var i efterhand den som var mest lyrisk över besöket.

Astrid Lindgrens Värld innehåller en blandning av minihus och olika miljöer från Astrids böcker, teaterupplevelser där sagofigurerna vandrar runt bland besökarna, djur, spännande lekplatser uppblandat med fikaställen och små butiker.

Jag själv blev positivt överaskad över att besöksmålet höll en så hög kvalité, både gällande bemötande, parkens utseende och känslan på plats. Personalen var verkligen supertrevlig och det kändes som att alla gillade att jobba där, eller i alla fall gått på servicekurs i hur man möter besökare i alla åldrar. Miljöerna – varav vissa är från början av 80-talet – kändes fräscha och inte speciellt slitna, trots att de måste slitas något enormt under en säsong. Skådespelarna höll också hög klass och publiken uppskattade verkligen det de var med om. T.o.m. maten kändes både bra och prisvärd. Kändes fint att en kaffe ”bara” kostade 17 kr, när de lika gärna kunde tagit 27 kr. Vilket också görs på många andra liknande ställen. Trots att det var fullt med folk så kändes det aldrig riktigt trångt.

Upplevelserna som fick högst betyg av 6-åringen var Pippis hus och teatern om Pippi och sjörövarna och alla minihus man fick leka i. 8-åringen tyckte bäst om Mattisborgen och teatern om Ronja, då de använde rök, hästar och t.o.m konstgjord snö som kom singlande.

Nils Karlsson Pysslings värld och Inte-stöta-marken-banan var också två klara favoriter. Enkelt men ändå så kul!

Jag skulle verkligen rekomendera ett besök i Astrid Lindgrens värld om man tillåter sig ha gott om tid och låter barnen styra vad de vill se och göra. Det är ju trots allt för dem man åker dit. Jag tror att besöksmålet passar barn i åldern 2 år – ca 10 år, så länge man tar det hela i barnens takt och inte stressar fram.

 

Lämna ett svar