Rapport från projektet Mötas via skype 2.0

I veckan har jag skickat in en rapport  till DIK om hur det har gått med projektet Mötas via Skype 2.0 som jag hösten 2011 fick DIK:s creostipendium för.

Här på bloggen kan du ta del av rapporten. Jag planerar att slutföra projektet under hösten och letar fortfarande efter skolor som vill testa att besöka Stockholm via Skype. Är du sugen! Kontakta mig!

Rapport: Mötas via Skype 2.0

Syfte:

I projektet Mötas via Skype 2.0 ville jag testa och utforska Skype som pedagogisk metod på nya sätt. Min idé var att undersöka olika möjligheter för grupper att mötas via Skype i det offentliga rummet i Stockholm under våren 2012. Målgruppen var olika skolor och grupper runt om i Sverige som var nyfikna på Stockholm men som inte hade möjlighet att ta sig hit rent fysiskt. Men genom att använda sig av den befintliga tekniken på skolan och gratis programmet Skype skulle de ändå kunna förflytta sig till Stockholm. Och där i real tid möta mig på platsen.

Genomförande:

Den 1 mars 2012 startade jag bloggen sofiapedagog.wordpress.com. Min idé var att dokumentera dels vad som hände i projektet samt att använda bloggen som en kommunikationskanal för att göra reklam för projektet, hitta intresserade lärare etc. Jag kopplade min twitter: @sofiapedagog och min linkedin samt min privata facebook till bloggen. På bloggen har jag också skrivit om andra ämnen som anknyter till museum/kultur/teknik-fältet för att göra den mer intressant att besöka.

Planen var från början att dra igång projektet och testa tekniken redan i februari 2012. Det jag inte tänkte på då var att det i februari var alldeles för kallt att gå ut och skypa utomhus i Stockholm. Fingrarna frös och det kändes också som att min laptop fungerade sämre när det var minusgrader ute.

Den 17 mars gjorde jag äntligen den första skypetesten och använda mig då av min laptop, en vit Macbook 13 tum, som jag kopplade upp via min Iphones 3G-nät. Jag testade först hemma på min innergård och när det visade sig fungera bra började jag testa på andra platser. Jag provade mig runt på en rad olika ställen i Stockholm och undersökte också skillnaden mellan att använda 3G-nätet och trådlös WiFi. Det visade sig att det i princip gick lika bra att använda vilket som, så länge 3G-uppkopplingen var snabb. På vissa ställen i exempelvis Gamla Stan så kunde det skilja enormt bara på några meter gällande 3G-hastigheten.

Jag upptäckte efter ett tag att det inte fungerade speciellt bra att använda min laptop när det var dåligt väder och regnade ute. Jag prövade istället att använda Skype på min Iphone men bildens upplösning var tyvärr alldeles för dålig. Lösningen blev därför att införskaffa en Ipad med både WiFi och 4G/3G. Detta visade sig vara ett riktigt lyckokast och det fungerade väldigt bra att använda Skype på Ipaden. Både ljud och bild fungerade riktigt fint såväl via WiFi som 3G-nät. Ipaden hade dessutom lång batteritid, var enkel att använda och bära med sig. Den var lätt att skydda för väder och vind och kändes inte alls lika ömtålig som en laptop. Att använda sig av en laptop är dock en bra idé om man är inomhus då en laptop känns mer stabil att ställa ifrån sig.

I slutet av maj 2012 började jag försöka hitta skolor som ville testa metoden tillsammans med mig. Jag gick ut med efterlysningar via bloggen, twitter, facebook samt bland mina tidigare Skypekontakter från tiden då jag arbetade med ett Skypeprojekt på Vasamuseet. Jag hade också ett möte med Vasamuseets pedagoger för att se om vi kanske kunde genomföra ett samarbete där skolor som besökte Vasamuseet via Skype även kunde besöka en plats utanför museet.  Skolorna hade vid den här tidpunkten fullt upp inför avslutning och sommarlov. Flera lärare visade dock ett stort intresse av att testa metoden hösten 2012 istället.

Min plan var från början att endast arbeta med projektet Mötas via Skype 2.0 under våren 2012. Men i och med att jag vill fortsätta att testa metoden på riktiga klasser kommer jag att fortsätta med projektet under september och oktober 2012. Jag har i skrivande stund kontakt med 3-4 lärare som är intresserade av att testa och jag hoppas att vi kommer kunna genomföra detta inom kort. Jag kommer fortsätta att rapportera om hur projektet fortskrider på min blogg och skolorna kommer att ha möjlighet att ge feedback via kommentatorsfunktionen i bloggen.

Jag hoppas att jag med projektet Mötas via Skype 2.0 väckt nyfikenhet och ett ökat intresse för att använda Skype som en pedagogisk metod för att besöka olika platser, människor och händelser. Jag tycker själv att metoden är otroligt bra. Genom relativt enkel teknik kan du färdas över hela världen och möta människor i real tid. Visst kan teknik strula och det är kanske inte samma upplevelse att besöka en plats via datorn jämfört med att ta sig dit rent fysiskt. Men för dem som av en eller annan anledning inte har möjlighet till fysiska förflyttningar anser jag att detta är en enorm möjlighet. Helt enkelt; via Skype krymper världen!

 

 

2 svar till “Rapport från projektet Mötas via skype 2.0”

Lämna ett svar