Stockholmskällan vann Heritage in Motion Award 2017

Stockholmskällan, där jag numera arbetar, har vunnit Heritage in Motion Award för bästa webb och digitala innehåll. Prisutdelningen skedde på den internationella konferensen som European Museum Academy anordnade i Skopje den 29 september. Så otroligt roligt och hedrande!

Juryns motiveringen: ”En genomtänkt och gedigen insamling av källmaterial och ett föredömligt exempel på samarbete mellan kultur och skola. Webbplatsen uppmuntrar till aktivt lärande direkt från historiska primärkällor. En utmärkt webbplats med genomarbetad teknologi och rikt innehåll.

IMG_8800

Stockholmskällans redaktion efter prisutdelningen i Skopje.

Vi är många som arbetar med Stockholmskällan, på museer, bibliotek och arkiv samt redaktionen som finns på utbildningsförvaltningen. Priset visar att vårt gemensamma arbete med att tillgängliggöra geotaggat historiskt källmaterial och sätta det i ett sammanhang, verkligen ligger i framkant och är gångbart i ett internationellt sammanhang. Nu håller vi tummarna för fler Stockholmskällor i världen (fast med en annan stad en Stockholm före källan förstås).

Skopje – en lektion i historiebruk

Att befinna sig i Makedoniens huvudstad Skopje var dessutom en väldigt intressant upplevelse. Detta är definitivt en av de märkligaste platser jag varit på, i alla fall i hänseende till kulturarv och historia. Hela stadens city är konstruerad och byggd under de senaste åren i en slags nationalistisk romersk stil med gigantiska bronsstatyer och enorma ”marmor” tempelliknande hus (knackar man på ”marmorn” visar det sig dock vara i något slags konstmaterial). Allt överdimensionerat och placerat utan hänsyn till omkringliggande byggnader.

Kopplingen till Makedoniens historia är inte heller solklar då landets ca 25% albaner är helt osynliggjorda och inga monument visar den muslimska historien. Kalaset har dessutom gått på över 700 miljoner Euro och hela kalaset är beställt av en korrupt regering i syfte att skapa Skopje 2014.

IMG_8781

Det nybyggda arkeologiska museet. Knackar man på pelarna låter de ihåliga. Museet innehåller arkeologiska föremål från Makedonien och även många kopior från andra delar av Europa.

 

IMG_8807
Det väldigt nedgångna stadsmuseet som är en av de byggnader som klarade jordbävningen 1963. Inomhus finns flera våningar av tomma utställningsytor och museet verkar ha mycket dålig ekonomi. Här är det ingen som satsat pengar på länge.

Lämna ett svar