Välkommen hösten 2020!

Tiden snurrar på och redan har våren och sommaren passerat. En sommar som spenderades i helt i Sverige. Det här med #hemester är inte helt fel.

Nu är i alla fall hösten plötsligt här och för mig betyder det flera nya roliga uppdrag! Några är nygamla och några helt nya. Kul!

Sommar på Österlen. Sveriges, enligt mig, finaste plats.

Vad händer i höst?

Vi som arbetar med våra kroppar

Ett uppdrag är som utställningspedagog i projektet Vi som arbetar med våra kroppar tillsammans med producent/projektledare Annica Carlsson Bergdahl och Rot produktion. Vi har tidigare arbetat tillsammans med utställningarna Drömmen om skolan och Hembygd – någonstans i Sverige. Utställningen kommer öppna 5 juni 2021 på Länsmuseet Gävleborg och därefter turnera i Sverige.

Trailer för projektet:

Rosa Taikon

Ett annat uppdrag är för Hälsninglands museum i Hudiksvall. De arbetar nu med en basutställning om Rosa Taikon, silversmed och aktiviteter som kämpade för romska rättigheter. Här finns mer info om hennes samling och ateljé som donerades till museet efter hennes bortgång 2017. Jag ska göra pedagogiskt material till utställningen för högstadiet och gymnasiet. Utställningen kommer öppna på Hälsninglands museum någongång våren 2021.

Sveriges historia

Jag kommer fortsätta arbeta med skoldialogen i webbprojektet Sveriges historia, vilket kommer att bli en skolwebb med lektioner som utgår från föremål i museers samlingar. Webben drivs av Statens historiska museer och museer från hela Sverige kommer att bidra med pedagogiska upplägg för åk 4-6 och år 7-9. Lansering av webben kommer ske mot slutet av 2020. Håll koll på detta – detta kommer bli riktigt bra!

Demokrati pågår

Sist men absolut inte minst så kommer jag fortsätta som digital pedagogisk rådgivare för Forum för levande historia i deras arbete med utställningen Demokrati pågår. De kommer nämligen omarbeta vissa delar i den fysiska utställningen till en digital version för webben. Målgrupp är åk 4-6. I våras hjälpte jag dem med att ta fram källmaterial och underlag till tre olika personöden som finns med i utställningen. Dessa är Johan Dimitri Taikon, Ester Henning och Maj-Britt Johansson som på olika sätt stått utanför det demokratiska samhället. Utställningen öppnade innan sommaren 2020 på Forum för levande historia i Gamla stan och kommer så småningom gå på turné i Sverige.

Bilder från utställningen:

Station i utställningen som handlar om de som var utestängda från demokration.
Här kan de som besöker utställningen bekanta sig med tre olika människoöden.
Vi som arbetat med utställningen Demokrati pågår.